Sprawdź, gdzie zamówić sól himalajską
Związkiem chemicznym niezbędnym do prawidłowego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie cechy posiada różowa sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Z jakiego powodu powinno się wykorzystywać je do przygotowywania żywności?
Atuty soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która świetnie podbija smak posiłków. Jakkolwiek nadmierne użycie soli ma negatywny wpływ na nasze zdrowie, to jej rozsądne ilości (w granicach 6 gramów na dobę) są potrzebne dla prawidłowego działania naszego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, tj. pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną i podtrzymanie poprawnego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze złóż liczących prawie 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie mnóstwo potrzebnych pierwiastków i minerałów, między innymi potas, cynk czy wapń, a przy tym nie posiada szkodliwych składników i zanieczyszczeń, np. trujących metali ciężkich. Sól himalajska świetnie podkreśla smak dań i jest sprzedawana zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – źródło wapnia, cynku i magnezu
Sól kłodawska z kolei to artykuł o wysokim stopniu czystości – zawiera 97% chlorku sodu i jest świetnym dodatkiem do tradycyjnych przetworów. Jest niezastąpionym źródłem potasu, wapnia czy cynku, czyli pierwiastków potrzebnych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, tym samym nie traci swoich własności i jest bez problemu wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest na co dzień wykorzystywana nie tylko w gastronomii, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]