Tematyka żywnościowa Zakupy

Pyszne i zdrowe kiszone ogórki

Zobacz, gdzie zamówić ogórki ekologiczne, wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.

Na kanapce, w sałatce, w zupie lub w formie dodatku do dania głównego – ogórki kwaszone w polskiej kuchni wykorzystujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nie powinno to zadziwiać, gdyż kiszone warzywa są zarówno zdrowe, jak i smakowite.

Jak wzbogacić smak kwaszonych ogórków

Kiszone ogórki to warzywa wystawione na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich przygotowanie jest dość łatwe. Używa się do tego pojemnych glinianych garnków bądź drewnianych beczek, w których surowe ogórki zalewa się słoną wodą, a następnie kładzie się pojemnik na co najmniej dwa tygodnie w chłodnym miejscu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Wielbiciele mało kwaśnych kiszonek mogą skonsumować kwaszonkę już po paru dobach – ogórki tego rodzaju to tak zwane ogórki „małosolne”. W bazowej recepturze do solanki wraz z ogórkami dorzuca się koper i czosnek, aczkolwiek walory smakowe ogórków kiszonych można podkręcić także innymi przyprawami, np. cząstkami chrzanu, pieprzem albo liśćmi czarnej porzeczki. Naturalnie nie każdy ma czas czy też wystarczająco miejsca w kuchni, aby samodzielnie przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy posiada też piwnicę bądź spiżarkę, w której może gromadzić żywność w większych ilościach. Nie znaczy to jednak, iż trzeba odmówić sobie jedzenia ogórków kwaszonych – w każdej chwili możemy nabyć je w markecie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, np. w workach z folii czy też w kubełkach z uchem, które bez trudu da się przechowywać w lodówce.

Jakie minerały i witaminy spożywamy wraz z ogórkami kwaszonymi?

Od stuleci znane jest przekonanie, iż warzywa wystawione na działanie fermentacji korzystnie wpływają na ludzki układ pokarmowy. I tak jest faktycznie, gdyż razem z kwaszonkami spożywamy pożyteczne kultury bakterii, które obniżają pH jelit oraz korzystnie wpływają na ich florę, poprawiając w ten sposób proces trawienia. Lecz na tym nie koniec! Kwaszone ogórki są niskokaloryczne (dostarczają ledwie 12 kilokalorii w 100 g), a zarazem zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę C, D i E oraz mnóstwo minerałów potrzebnych do poprawnego funkcjonowania organizmu, jak magnez, wapń, żelazo, potas czy miedź. A co z zalewą po kiszonych ogórkach? Jeżeli nie odpychają kwaśne smaki, zalecamy nie wyrzucać jej po spożyciu warzyw. Lepiej ją wypić bądź dodać do zupy ogórkowej, bo w miarę kwaszenia mikroelementy przenikają częściowo do soku. Warto jednak zaakcentować, na kiszonki powinny uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach może znajdować się wszak duża ilość soli.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]