Dowiedz się, gdzie zamówić kapustę kiszoną.
Wyjątkowy smak białej kwaszonej kapusty jest ważną częścią polskiej kuchni. Jest ona elementem wielu dań i przeciętny Polak dość często gości ją na stole. I popieramy to, bo kiszona kapusta to niezwykle zdrowa żywność.
Czemu warto spożywać kapustę kiszoną?
Kapusta kwaszona, albo kiszona, bo te nazw stosuje się zamiennie, to jeden z tych artykułów żywnościowych, które powstało za sprawą poszukiwania przez człowieka sposobu na dłuższe przechowywanie strawy. Drobniutko poszatkowane główki białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez kilka miesięcy w efekcie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. Kiedyś jedzenie kiszonej kapusty pozwalało uzupełnić potrzebne składniki odżywcze i witaminy, których pozyskanie w chłodne miesiące było znacznie trudniejsze niż dzisiaj. A warto zaakcentować, że kiszona kapusta ma dużo substancji, które są ważne dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To doskonałe źródło witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz posiadającej dodatkowo właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe, witaminy A, a także witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się również inne istotne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (np. B3, B6, B12). Oprócz tego, kapusta kiszona to źródło między innymi potasu, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz żelaza. Równocześnie to pożywienie niskokaloryczne, dlatego rekomenduje się jego spożycie osobom pragnącym schudnąć.
Kiszona kapusta – w zupach oraz w pierogach
Kwaszona kapusta na naszych talerzach pojawia się jako bazowy element potraw, jak i w dodatkach do nich. Niegotowaną najczęściej spożywa się ją w postaci surówki z posiekaną cebulką lub tartą marchewką, która współgra z potrawami z kartofli i ryb, a rzadziej na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To również artykuł, który doskonale komponuje się z borowikami oraz mięsem, dlatego używa się jej w nadzieniu do łazanek, krokietów czy pierogów. Rzecz jasna, bez kiszonej kapusty nie mielibyśmy najsmaczniejszych polskich dań jak bigos, góralska kwaśnica albo kapuśniak.
Generalnie każdy szef kuchni posiada swój przepis na kapustę kiszoną, jednakże dzisiaj okazjonalnie zakwasza się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już konieczności gromadzenia żywności na okres zimy. Kapustę kiszoną w niewielkich oraz dużych woreczkach bez problemu dostać można w dowolnym sklepie osiedlowym, a także można zamówić ją online. Producenci mają w swojej ofercie także kapustę kwaszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]