Tematyka żywnościowa Zakupy

Kiszonki warzywne – znamy je od tysięcy lat

Dalsze informacje o kiszonych warzywach.

Kiszone warzywa są tak silnie związane z tradycyjną kuchnią polską, że uważamy, iż jest to typowo słowiański rarytas, z rzadka spotykany w pozostałych częściach świata. Lecz domowe kiszonki znane są nie tylko na starym kontynencie, ale też w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji.

Dlaczego kiszonki cieszą się popularnością?

Badacze historii uznali, że proces konserwowania pożywienia przez ich przechowywanie w soli, w solance bądź w zlewie z octu, wykorzystywany jest przez ludzkość od przeszło czterech tysiącleci. Ta metoda prawdopodobnie nie pochodzi nawet z Europy, a z rejonu dawnej Mezopotamii. Żywność, którą poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, bowiem niskie pH zawiesiny, w której się ją zanurza, utrudnia rozwój bakterii gnilnych. Paręset lat temu był to świetny sposób, by wydłużyć czas przydatności do konsumpcji warzyw, ryb i mięsa nawet o kilkanaście tygodni. W rezultacie pojawił się zwyczaj szykowania m.in. kiszonek z warzyw z myślą o miesiącach zimowych. Kiszonki od zawsze znane są z własności prozdrowotnych, co oczywiście nie jest przesadzone. Charakteryzują się one m.in. sporą zawartością witaminy C, dlatego marynarze statków, które miały w magazynie kiszone warzywa, sporadycznie cierpieli z powodu szkorbutu. Co interesujące, po polsku kwaszonki z warzyw nazywa się potocznie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt np z rzepaku bądź kapusty.

Smak kwaszonek warzywnych bywa inny w poszczególnych regionach świata

Najczęściej spotykanym kwaszonym warzywem jest ogórek, który jest używany w kuchni praktycznie w większości rejonów świata, nawet w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej i w Kanadzie, gdzie ta kategoria przetworów z warzyw nie cieszy się szeroką popularnością. Tymczasem ogórki kwaszone są tam bodajże niezwykle lubianym uzupełnieniem burgerów, sandwiczy i hot-dogów. Nad Wisłą oprócz ogórka, równie popularne są kiszona kapusta i buraki, z których korzysta się do przyrządzania surówek oraz zup. Niemniej jednak nie tylko te warzywa da się kisić. W innych regionach świata kisi się m.in. fasolkę szparagową, rzodkiew, jak również owoce (np. cytryny).

Solanka i ocet modyfikują smak oraz teksturę warzyw, dodając im kwasowości i chrupkości. Kwaszonki nie tylko warzywne, z biegiem lat stały się fundamentem bądź istotnym dodatkiem do setek dań narodowych. Trzeba wiedzieć, iż smak kiszonek różnić się w poszczególnych krajach świata, bo jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, z których korzysta się w procesie kwaszenia. Tym samym ogórek kiszony wedle standardowej polskiej receptury, miał odmienny smak niż ten zakiszony np. w Chinach.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]