Tematyka żywnościowa Zakupy

Barszcz biały i żurek – tradycyjne polskie smaki

Jeśli chcesz kupić barszcz biały w butelce, powinieneś odwiedzić tę stronę.

Ostatnio z rzadka już zjadamy dwuposiłkowe obiady. Z powodu stałego braku czasu, a przez to konieczność ekspresowego najedzenia się, często rezygnujemy z zup, ograniczając się do potraw kiedyś serwowanych zazwyczaj jako to drugie danie. Niemniej jednak typowo polskie zupy, jak np. żurek i barszcz biały, będą z nami jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli własnoręcznie przyrządzamy je już tylko okazjonalnie, to w dalszym ciągu stanowią one stały punkt w ofercie restauracji oraz gospód z polską kuchnią, jak również są powszechnie podawane w czasie obiadów bożonarodzeniowych i wielkanocnych.

Barszcz biały to nie żurek – Czy istnieje jeden obowiązujący przepis na barszcz biały i żurek?

Kiedy spyta się Słowianina o zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to bezzwłocznie wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Sporo osób nawet nie rozróżnia, że to dwa odrębne dania, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem zasadniczo barszcz biały gotuje się z zakwasu mąki pszennej, zaś żurek – na zakwasie na mące żytniej. Ale to nie wszystko, co odróżnia te zupy, choć należy zdecydowanie zaznaczyć, iż nie ma jednej kanonicznej receptury na żurek i kolejnej na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest bowiem sztuką, a każde danie odzwierciedla subiektywne preferencje oraz zdolności kucharza. Co jednak da się wskazać to fakt, iż w barszczu białym na ogół znajduje się więcej warzyw i grzybów. Zabiela się go również tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu z mąki można wykorzystać sok kapusty kiszonej albo z ogórków kwaszonych. Tymczasem z żurkiem sprawa jest bardziej zagmatwana, bowiem w ramach tej grupy zup wyróżnia się 3 rodzaje:
– kwaskowaty, gęsty żur przygotowywany przeważnie z dużą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kartoflami;
– lekki, umiarkowanie zawiesisty żurek, zabielany suto śmietaną i doprawiany znaczną ilością majeranku, serwuje się go na ogół z chlebem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której kawałki ziemniaków zalewa się zakwasem chlebowym lub żytnim.

Zakwas na barszcz biały i żurek? Przygotować samemu czy kupić?

Zrobienie zakwasu na wymienione wyżej zupy nie jest skomplikowane, chociaż nie każdemu wyjdzie za pierwszym podejściem. Na blogach kulinarnych opublikowano kilkanaście przepisów na zakwas, którymi można się posłużyć. Stosując jednak domowy zakwas powinno się zamierzać przyrządzanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Dlatego też, jeżeli ochota np. na żurek zaatakuje was ni stąd, ni zowąd, zalecamy sięgnąć po gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, wystarczających na przyrządzanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych tradycyjnych, jak i online, bez problemu dostaniemy zakwasy z mąki pszennej i żytniej, na bazie których przygotujemy przepyszny barszcz biały i tradycyjny żurek staropolski albo śląski.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]