Wyjątkowy smak białej kwaszonej kapusty jest ważną częścią polskiej kuchni. Jest ona elementem wielu dań i przeciętny Polak dość często gości ją na stole. I popieramy to, bo kiszona kapusta to niezwykle zdrowa żywność. Czemu warto spożywać kapustę kiszoną? Kapusta kwaszona, albo kiszona, bo te nazw stosuje się zamiennie, to jeden z tych artykułów żywnościowych, […]
Tematyka żywnościowa
Kiszonki warzywne – znamy je od tysięcy lat
Kiszone warzywa są tak silnie związane z tradycyjną kuchnią polską, że uważamy, iż jest to typowo słowiański rarytas, z rzadka spotykany w pozostałych częściach świata. Lecz domowe kiszonki znane są nie tylko na starym kontynencie, ale też w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji. Dlaczego kiszonki cieszą się popularnością? Badacze historii uznali, że proces […]
Pyszne i zdrowe kiszone ogórki
Na kanapce, w sałatce, w zupie lub w formie dodatku do dania głównego – ogórki kwaszone w polskiej kuchni wykorzystujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nie powinno to zadziwiać, gdyż kiszone warzywa są zarówno zdrowe, jak i smakowite. Jak wzbogacić smak kwaszonych ogórków Kiszone ogórki to warzywa wystawione na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich przygotowanie jest […]
Barszcz biały i żurek – tradycyjne polskie smaki
Ostatnio z rzadka już zjadamy dwuposiłkowe obiady. Z powodu stałego braku czasu, a przez to konieczność ekspresowego najedzenia się, często rezygnujemy z zup, ograniczając się do potraw kiedyś serwowanych zazwyczaj jako to drugie danie. Niemniej jednak typowo polskie zupy, jak np. żurek i barszcz biały, będą z nami jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli własnoręcznie […]
Poznaj dobrą kuchnię od podstaw – kurs kulinarny
Uczestnictwo w kursie kulinarnym to ciekawa droga do zdobycia przydatnych umiejętności – poznanie tajników przeróżnych przepisów oraz odpowiednich praktyk produkcyjnych czy po prostu powtórzenie podstaw gotowania. Do kogo kierowana jest usługa? Czy warto zapisać się na warsztat kulinarny? Warsztat kulinarny – dla pasjonatów i profesjonalistów Zdolności gotowania nie zyskuje się od razu – szef kuchni […]
Najdroższa kawa świata
Za najdroższą kawę na świecie uchodzi Kopi Luwak, ale kaw o zawrotnych cenach jest więcej, a Kopi Luwak wcale nie jest wśród nich najdroższa, choć zapewne jest najbardziej kontrowersyjna. W tym artykule przedstawiamy kilka najdroższych kaw świata. Kopi Luwak – najbardziej kontrowersyjna kawa świata 700 dolarów za kilogram – tak wysoko może sięgać cena Kopi […]
Kompatybilne kapsułki A Modo Mio i ich rodzaje
Podmiotów przetwarzających kawę są tysiące, jednakże Lavazza wciąż znajduje się na liście tych najbardziej rozpoznawalnych. Niewiele osób wie, że początek marki Lavazza sięga końca XIX stulecia w Turynie. Wówczas Luigi Lavazza za równowartość mniej więcej 20 dolarów kupił mały obiekt handlowy, w którym przetwarzano ziarna kawowca i produkowano ich niepowtarzalne mieszanki. Zdobyły one ekspresowo serca […]
Kurs gotowania tylko pod okiem profesjonalisty
Samodzielne przyrządzanie dań w domu ma dużo plusów. Najważniejszym z nich jest głównie oszczędność pieniędzy – stołowanie się w domu bywa zwykle zdecydowanie tańsze aniżeli codzienne korzystanie z oferty lokali gastronomicznych. Tak samo ważna jest też radość wynikająca z przygotowania posiłku osobiście – zwłaszcza, gdy częstujemy nim przyjaciół lub rodzinę. Nie sposób nie wspomnieć też […]
Sok z kiszonej kapusty i buraków – źródło witamin i soli mineralnych
Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu wracają do naszego menu. Do kapusty i buraków dołączają również nowe, przedtem mniej popularne owoce oraz warzywa. Kiedy piszemy o zdrowotnych atutach fermentowanej żywności nie sposób nie wspomnieć również o napojach takich jak kwas chlebowy, kefir czy różnego typu zakwasy i soki z kiszonych warzyw. Przede […]
Warsztaty kulinarne dla dzieci uczą poprzez świetną zabawę
Dzieci lubią brać udział w kuchni – wybierać i podawać składniki bądź ozdabiać wypieki. Chcesz rozwinąć fascynację Twojej pociechy? Poznaj warsztaty kulinarne dla dzieci. Od nas dowiesz się, jak wyglądają takie lekcje. Zalety kursu gotowania dla dzieci Warsztaty kulinarne dla dzieci mogą brać udział pociechy w wieku od 6-10 lat. W trakcie kursu dzieci uczą […]