Kapsułki do Nespresso są jednymi z najdłużej obecnych na rynku. Zostały opatentowane w Szwajcarii już w połowie lat 70-tych XX w. i od tego czasu powoli zdobywały kolejnych zwolenników. W tej chwili jest to marka znana na całym świecie, a ekspresy z tym systemem produkuje wiele popularnych firm. Czy istnieją zamienniki kapsułek Nespresso? Postanawiając o […]
Tematyka żywnościowa
Nie jesz kiszonej kapusty? Szkoda, bo to samo zdrowie!
Wyjątkowy smak białej kwaszonej kapusty jest ważną częścią polskiej kuchni. Jest ona elementem wielu dań i przeciętny Polak dość często gości ją na stole. I popieramy to, bo kiszona kapusta to niezwykle zdrowa żywność. Czemu warto spożywać kapustę kiszoną? Kapusta kwaszona, albo kiszona, bo te nazw stosuje się zamiennie, to jeden z tych artykułów żywnościowych, […]
Kiszonki warzywne – znamy je od tysięcy lat
Kiszone warzywa są tak silnie związane z tradycyjną kuchnią polską, że uważamy, iż jest to typowo słowiański rarytas, z rzadka spotykany w pozostałych częściach świata. Lecz domowe kiszonki znane są nie tylko na starym kontynencie, ale też w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji. Dlaczego kiszonki cieszą się popularnością? Badacze historii uznali, że proces […]
Pyszne i zdrowe kiszone ogórki
Na kanapce, w sałatce, w zupie lub w formie dodatku do dania głównego – ogórki kwaszone w polskiej kuchni wykorzystujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nie powinno to zadziwiać, gdyż kiszone warzywa są zarówno zdrowe, jak i smakowite. Jak wzbogacić smak kwaszonych ogórków Kiszone ogórki to warzywa wystawione na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich przygotowanie jest […]
Barszcz biały i żurek – tradycyjne polskie smaki
Ostatnio z rzadka już zjadamy dwuposiłkowe obiady. Z powodu stałego braku czasu, a przez to konieczność ekspresowego najedzenia się, często rezygnujemy z zup, ograniczając się do potraw kiedyś serwowanych zazwyczaj jako to drugie danie. Niemniej jednak typowo polskie zupy, jak np. żurek i barszcz biały, będą z nami jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli własnoręcznie […]
Poznaj dobrą kuchnię od podstaw – kurs kulinarny
Uczestnictwo w kursie kulinarnym to ciekawa droga do zdobycia przydatnych umiejętności – poznanie tajników przeróżnych przepisów oraz odpowiednich praktyk produkcyjnych czy po prostu powtórzenie podstaw gotowania. Do kogo kierowana jest usługa? Czy warto zapisać się na warsztat kulinarny? Warsztat kulinarny – dla pasjonatów i profesjonalistów Zdolności gotowania nie zyskuje się od razu – szef kuchni […]
Najdroższa kawa świata
Za najdroższą kawę na świecie uchodzi Kopi Luwak, ale kaw o zawrotnych cenach jest więcej, a Kopi Luwak wcale nie jest wśród nich najdroższa, choć zapewne jest najbardziej kontrowersyjna. W tym artykule przedstawiamy kilka najdroższych kaw świata. Kopi Luwak – najbardziej kontrowersyjna kawa świata 700 dolarów za kilogram – tak wysoko może sięgać cena Kopi […]
Kompatybilne kapsułki A Modo Mio i ich rodzaje
Podmiotów przetwarzających kawę są tysiące, jednakże Lavazza wciąż znajduje się na liście tych najbardziej rozpoznawalnych. Niewiele osób wie, że początek marki Lavazza sięga końca XIX stulecia w Turynie. Wówczas Luigi Lavazza za równowartość mniej więcej 20 dolarów kupił mały obiekt handlowy, w którym przetwarzano ziarna kawowca i produkowano ich niepowtarzalne mieszanki. Zdobyły one ekspresowo serca […]
Kurs gotowania tylko pod okiem profesjonalisty
Samodzielne przyrządzanie dań w domu ma dużo plusów. Najważniejszym z nich jest głównie oszczędność pieniędzy – stołowanie się w domu bywa zwykle zdecydowanie tańsze aniżeli codzienne korzystanie z oferty lokali gastronomicznych. Tak samo ważna jest też radość wynikająca z przygotowania posiłku osobiście – zwłaszcza, gdy częstujemy nim przyjaciół lub rodzinę. Nie sposób nie wspomnieć też […]
Sok z kiszonej kapusty i buraków – źródło witamin i soli mineralnych
Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu wracają do naszego menu. Do kapusty i buraków dołączają również nowe, przedtem mniej popularne owoce oraz warzywa. Kiedy piszemy o zdrowotnych atutach fermentowanej żywności nie sposób nie wspomnieć również o napojach takich jak kwas chlebowy, kefir czy różnego typu zakwasy i soki z kiszonych warzyw. Przede […]